Alle kosten geïnventariseerd… website laten maken of zelf maken?

Om welke kosten moet je nu denken als je een website gaat laten maken of zelf gaat maken. Er zijn namelijk veel kosten die over het hoofd worden gezien door webdevelopers of consumenten die een eigen website gaan maken. Daarom is dit blog er om je een handje te helpen! Hier vind je alle kosten zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden.

Domeinnaam en hosting kosten

Een domeinnaam kost over het algemeen niet zoveel. Het is een bedrag dat jaarlijks terug komt. Zo zijn er bedrijven zoals Neostrada die voor een .nl domein 0.99,- vraagt in het eerste jaar. Deze kosten kunnen bij andere providers oplopen. Neostrada is een van de voordeligere hostings providers. Domeinnaam registratie is het goedkoopste onderdeel van het laten draaien van een website.

Hosting

Voor hosting wordt er een  groter bedrag maandelijks of jaarlijks gerekend. Als je een webshop op een ander CMS-systeem hebt draaien dan WordPress betaal je al makkelijk 20 tot 50 euro per maand zoals bij Shopify het geval is.

Maar laten we WordPress in dit geval als voorbeeld nemen. Je hebt verschillende providers waar je een WordPress website kan laten hosten. Hieronder heb ik er een aantal op een rijtje gezet voor je.

 • Hostnet
 • Mijndomein.nl
 • Neostrada
 • Versio
 • Vimexx

Dit zijn Nederlandse hosting bedrijven waar je je hosting pakket gemakkelijk kunt aanschaffen.

Nu we de prijs van de hosting en domeinnaam hebben gehad zou je denken dat we er al zijn en dat we de meeste kosten wel hebben gemaakt. Helaas is dit voor de meeste website niet het geval.

Websiteontwerp maken

We zijn nu zo ver gekomen dat wij op ons domein WordPress hebben staan. Binnen WordPress kan je verschillende thema’s selecteren die het beste bij je branche past. Het is wel zo, als je een thema binnen WordPress kiest dat je heel erg gelimiteerd bent aan de opties die er binnen dat thema zijn.

Het meest bekende thema binnen WordPress is Astra. Astra is een page builder die je gemakkelijk bestaande templates laat kiezen die het beste bij je bedrijf past. De kosten van zoon thema ligt vaak rond de 169 dollar. Omgerekend zo 150 Euro. Je kunt er ook voor kiezen om voor een pakket van 50 dollar te gaan, maar dan zou je de website nog moeten laten vormgeven en bij een template gaat dit over het algemeen even wat soepeler.

Plugins

Nadat je de website hebt vormgegeven zijn er altijd nog andere plug-ins die je nodig hebt om je website veiliger en sneller te maken. Deze plug-ins zijn helaas niet allemaal gratis.

Beveiliging

Om de veiligheid van je website te waarborgen zijn er veel plug-ins. Hier heb ik er twee op een rij gezet die als beste worden gewaardeerd. Het gaat over WB serber en Wordfence. Deze kan je alle twee gratis gebruiken maar hebben ook premium functies. Als je net begonnen bent met je website is de gratis versie prima. Als je interesse hebt in de internationale markt en je duizenden verzoeken per dag krijgt. In dat geval raad ik wel de betaalde versie van deze plug-ins aan.

Wij van Antenu vinden WB serber even wat fijner werken dan wordfence maar beide bieden bijna dezelfde functies.

Snelheid

De snelheid van een website is heel belangrijk. Dit is een factor die Google meeneemt in de ranking op de zoekpagina. Zorg er goed voor dat dit juist is. Je kan de snelheid checken op de volgende websites:

Het komt heel vaak voor dat je onder de 50 scoort op de snelheidspagina van Google. Hier komen verschillende plug-ins aan bod die ervoor zorgen dat dit hoger wordt.

Laten we beginnen met TinyPNG en Smush. Dit zijn alle twee plug-ins die ervoor zorgen dat de afbeeldingen op de website de juiste grootte wordt waardoor de website sneller laadt. Deze twee plug-ins zijn Freemium. Freemium houd in dat het tot een bepaald niveau gratis is. Bij TinyPNG kan je elke maand 100 afbeeldingen verkleinen en bij Smush kan je 50 afbeeldingen in een klik verkleinen. Smush heeft alleen enkele pro opties zoals het converteren naar WebP. (wat tot 30% sneller laadt in browsers)

Voor het verkleinen van afbeeldingen zijn er ook andere opties waarvoor je geen plug-in nodig hebt. Je kan namelijk voor het uploaden van de afbeelding op je website het al verkleinen door naar de website te gaan van TinyPNG en online verkleinen, maar er is ook een open source applicatie dat Mass image compressor heet.

Mass image compressor is een gratis tool die je gemakkelijk binnen Windows afbeeldingen kan verkleinen en deze automatisch in een te mapje zetten.

Mass Image Compressor download | SourceForge.net

Nu we alle media hebben gehad zijn er betaalde plug-ins die zich niet met de media bezig houden, maar met het verkleinen van de website. Ik heb het hier over de plug-in WP-rocket.

WP-rocket is een plug-in die daadwerkelijk alle optimalisatie uit handen neemt en dit kost jaarlijks 49 euro.

Wij raden dan ook al te graag WP-rocket aan! WP-rocket heeft namelijk deze belangrijke functies allemaal:

 • Pagina caching
 • Pagina Preloading
 • GZIP compressie
 • Browser caching
 • En nog veel meer!

Waar WP-rocket eigenlijk voor zorgt, is dat de database achterin de website lichter wordt, dat afbeeldingen pas geladen wordt als het pas nodig is en dat alle pagina’s gecachet worden.

Caching houd in dat alle data tijdelijk wordt bewaard zodat de computer niet elke keer als er een pagina word geladen dat, alle data nog een keer moet worden gedownload. Cache staat voor tijdelijk geheugen.

Onderhoud kosten

De kosten voor onderhoud aan de website, zijn vooral je eigen tijd en tijd is geld. Als je dit zelf gaat doen moet je ervoor zorgen dat de content op de website up-to-date is met vandaag.

Niet alleen content telt mee voor de onderhoudskosten, maar ook het bijwerken van de plug-ins kost tijd. Het kan namelijk zijn dat de plug-ins niet op juiste manier werken na het bijwerken. Als er een plug-in is met een update is het altijd verstandig om te kijken naar de changelog. Hier staat in wat er in de update wordt gewijzigd.

Hieronder valt ook het maken van back-ups van je website. Het is verstandig voordat je een plug-in gaat bijwerken dat je een back-up maakt. Hiervoor zijn veel gratis plug-ins die dat doen. UpdraftPlus is een plug-in die wij gebruiken voor het maken van back-ups.

Als je dit gaat uitbesteden aan een web bureau zitten er maandelijkse kosten aan verbonden. Dit kan bij een startende onderneming beginnen bij 50 Euro per maand tot 1500 euro per maand. Dit ligt eraan hoe groot je website is en bij welk bureau je zit.

Conclusie

Met een mix van betaalde en gratis plug-ins kan je dus heel ver komen als je een eigen website gaat maken. Om het makkelijk voor je te maken heb ik hieronder alle kosten even opgesomd.

 • Hosting gemiddeld € 75.
 • Ontwerp / templates € 150
 • Plug-ins € 100
 • Onderhoudskosten variërend

Het is dus lastig om de kosten laag te houden voor een website. Maar zeker niet onmogelijk.

Deel dit blog artikel:

Alle kosten geïnventariseerd… website laten maken of zelf maken?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bekijk ook andere blog posts

Menu

Snel hulp nodig?